NYITVA TARTÁS


Hétfő - Péntek:
8 - 17 óráig

Szombat:
8 - 12 óráig

Vasárnap és Piros betűs ünnepeken:
Zárva

AKTUÁLIS

Itt a tavasz!

Cserjék és örökzöldek nagy választékban !

AJÁNLATUNK


Energia fűz
(Salix Viminalis "ENERGO")

A "fűz" növénytani jellemzése: 
A füzek kétszikű, kétlaki fás növények, viráguk barkában, általában még lombfakadás előtt jelenik meg, rovarbeporzásúak. A fűzfák lombhullatók, hengeres hajtásúak, fák vagy cserjék formájában fordulnak elő.Leveleik szórt, ritkán átellenes állásúak, leginkább lándzsa alakúak. Szaporitásuk legerterjedtebb formája fás dugványok ültetése.Számos fajuk megtalálható.Svédországban több fűzfajta felhasználásával kinemesitésre került és a világ több országában elterjedt a gyorsan növő "energia fűz" (Salix viminalis "energo"). 

Az "energo fűz" termesztésének biológiai tulajdonságai és legfőbb jellemzői: 

  • A mai ismeretek szerint ez a fafajta a leggyorsabban növő, úgy hosszra,(naponta 3-3,5cm-t képes a hajtás növekedni) mint tömegre, mivel már az első vegetációs év után is vágható állapotba kerül.Hozama az első év után kb.8-10 t/hektár/év, mig a 3.év után már 40-60t/ha/év
  • Magas talajvizű vagy árvizes területen naponta egy kifejlett növény kb.15-20 liter vizet képes naponta elpárologtatni. E fűz kedvező tulajdonsága, hogy évente képes hektáronként 20-30 tonna ún. szennyviziszapot is feldolgozni, hasznositani.
  • Betegségekkel szemben ellenálló
  • A vadak nem kedvelik acetil alkohol tartalma miatt
  • kinemesitett fűz  jó mézelő növény.

 Termesztésének talaj és éghajlati igénye: 

  • A fűzek igen széles területen, gyakorlatilag a mérsékelt és hideg éghajlati övezetekben mindenütt előforduló növények. Különösen jól tűrik az eltérő hőmérsékletű viszonyokat. .
  • Az energia fűz képes igen kedvezőtlen talajon is fejlődni. Természetesen lassabb tempóban mint más ún.normál talajon, de mélyreható gyökérzete lehetőséget ad a rossz minőségű talajokban való növekedésre is. Az ilyen talajon viszont a területek humuszképzésében óriási szerpe lehet

Az ültetést kora tavasszal, minnél korábban, a fagyok megszűntével célszerű elvégezni, ilyenkor a talaj nedvessége a legkedvezőbb.

A későbbi agrotechnikától, a növényvédelem módjától(vegyi,gépi vagy kézi) függően a sortávolság 75-150 cm, mig a tőtávolság 35-50 cm legyen.  

Fontos a terület gyommentesitése. Kétszer kell a területet gyomirtózni. A vegetáció megindulása előtt a kétszikű gyomok, mig a megindulása után az egyszikű gyomok ellen.

Az ültetést megelőzően végezzük el a kijelölt földterület mélyszántását, 40-50 cm mélységben.

Az energia fűzet a cseranyagok  a vadak számára élvezhetetlenné teszik. 

Az energia fűz hozama: 
A 4 literes konténerben lévő kétéves növény  hajtásainak hossza év végére eléri a 4-6 m-t. Energetikai célra legalkalmasabb a 3. és azutáni években kitermelt fűz.

Kisebb területeken a betakaritáshoz kaszát vagy robbanómotoros fűrészt, mig a nagyobb területeken megfelelő adapterrel ellátott betakaritó gépet alkalmazunk. A betakaritott vesszők nem igényelnek speciális fedett raktározást. 

Az energia fűz hasznositása:
Az energia fűz fajtát elsősorban energetikai célokra nemesitették ki. A növény magas szalicil alkohol tartalma miatt igen magas fűtőértékkel rendelkezik kb.4900 kcal/ kg.Az energia fűzzel történő fűtésnél a fűtés költsége legfeljebb a koksznak 50 , a gáznak 30, a fűtőolajnak pedig 20 százaléka. E célra történő felhasználása azért is indokolt, mivel fűtési paraméterei a benne lévő szalicil alkohol miatt megegyeznek a feketeszénpor fűtőértékével és fele  a fűtőolaj vagy a gáz fűtőértékével. 

Felhasználása: 
Az energia fűz, amely felhasználásának jelentőségét növeli, hogy az alacsony termőképességű, gyakran parlagon hagyott vagy tartósan vizzel boritott területeket más célokra nem, vagy csak igen költségesen lehet hasznositani.

Tekintettel az energia fűz gyors és arányos növekedésére, ezzel a fával ki lehet váltani a hagyományos erdők tüzelőfa céljából történő irtását. Itt már az első évben és ezt követően is 25-30 évig minden évben a hagyományos fa mennyiségének többszörösét lehet előállitani.

Betakaritása november és február között .

Fotók a Képgalériában