NYITVA TARTÁS


Hétfő - Péntek:
8 - 17 óráig

Szombat:
8 - 12 óráig

Vasárnap és Piros betűs ünnepeken:
Zárva

AKTUÁLIS

Itt a tavasz!

Cserjék és örökzöldek nagy választékban !

AJÁNLATUNK


MŰTRÁGYÁK


ÖSSZETETT MŰTRÁGYÁK- NPKAz összetett műtrágyák felhasználása egyre inkább terjed az egész világon. Alkalmazásuk előnye, hogy a nagyobb hatóanyag tartalmú műtrágyák szállítási, raktározási és kiszórási költségei alacsonyabbak, összehasonlítva a hasonló hatóanyagot tartalmazó egyszerű műtrágyákéval. A növények szükséges tápanyagokat együtt találják ezekben a termékekben, valamint az egyes hatóanyagok kedvezően befolyásolják egymás hasznosulását is. Az összetett műtrágyákat alaptrágyaként javasoljuk felhasználni, melynek során a N-adag őszi-tavaszi megosztása úgy biztosítható a legoptimálisabban és a leghatékonyabban, hogy alacsony nitrogén tartalmú NPK(0:10:28) műtrágyát szórunk ki ősszel, tavasszal pedig 15:15:15 összetételű műtrágyát használunk. Mindezek eredményeként kedvezően alakulnak a gazdálkodási mutatók, nő a termékenység és ezzel párhuzamosan javul a minőség is.

NITROGÉN (N)
A nitrogén (N) elősegíti a zöldtömeg fejlődését, növeli a termés mennyiségét és fehérjetartalmát. Nélkülözhetetlen a korai fejlődés és a vegetatív növekedés szakaszában. Meghatározó szerepe van az aminosavak, fehérjék felépítésénél. Az öröklődésnél fontos szerepet játszó kromoszómák, nukleinsavak alapvető alkotóeleme.AMMÓNIUM NITRÁT 34%

Alegelterjedtebb nitrogén tartalmú szilárd műtrágya, mely hatóanyagtartalmát kb. fele arányban ammónium-, illetve nitrát formájában tartalmazza. Ezen összetétel előnye, hogy a növények mindkét iont tudják hasznosítani, így a talajban nem marad kedvezőtlen hatású kísérő ion.
Felhasználása kalciummal jól ellátott talajokon javasolt. Alap-és fejtrágyázásra egyaránt alkalmas. A növény fejlődési ütemének megfelelő osztott adagú nitrogéntrágyázás nemcsak a termés mennyiségi és minőségi növekedését, de a jobb nitrogénhasznosulást is elősegíti.


PÉTISÓ, LINZISÓNitrogén tartalmú szilárd műtrágya (pl.: Pétisó), mely ammóniumnitrát és mészkőpor keveréke.
Előnye, hogy a hozzáadott kalcium-karbonát következtében csökken a robbanás veszély, a műtrágya higroszkópossága, és a savanyító hatása is. Azonos arányban tartalmazza a lassabban ható ammónium-nitrogént és a gyors hatást biztosító nitrát-nitrogént, ezért alap -és fejtrágyaként minden talajtípusra és növényi kultúrára egyaránt alkalmazható. A nitrogén mellett jelenlévő dolomittartalom csökkenti a talaj savasságát, ezért különösen ajánlott savanyú talajok kezelésére. A kalcium (magnézium) javítja a talaj szerkezetét, agyag-humin-komplexei révén morzsalékossá teszi (víz,-hő,-levegőmegtartó képessége nő a pórusosság miatt), növeli annak termőképeségét. Az ionegyensúly javításával, a többi tápelem felvételét illetve hasznosulását növeli. Magnéziumtartalma miatt kedvező hatást fejt ki a magnézium-igényes növényi kultúrák - burgonya, cukorrépa, évelő pillangósok, kukorica, repce, zab, kertészeti és gyógynövények - termesztésénél.
 

FOSZFOR (P)A foszfor (P) kedvezően hat a termésérés folyamatára, a termés minőségére és vízhiány esetén a növények szárazságtűrésére. A fotoszintézisben, a légzésben, alapvető szintézis folyamatokban elengedhetetlen. Kulcsszerepet játszik az örökletes tulajdonságokat hordozó vegyületekben.(DNS, RNS, stb.)

SZUPERFOSZFÁT 20,5% (P2O5) A foszforsavat vízben könnyen oldódó formában tartalmazó foszforműtrágya, mely ezáltal a növények gyökérzetén keresztül gyorsan felszívódik, rövid időn belül kifejti hatását, mely két, esetleg három évre is kiterjedhet. Kedvezően hat nemcsak a termés mennyiségére, de annak minőségére is. A magban a korai fejlődési szakaszt, a virág - és szemképződést, a megerősödési fázist elősegíti, valamint gyorsítja az érés folyamatát.
Felhasználása elsősorban őszi gabona és cukorrépa alá ajánlott. A könnyű homoktalajok kivételével bármely talajon sikerrel alkalmazható.    

KÁLIUM (K)kálium (K) előnyösen befolyásolja a termés minőségét, eltarthatóságát, a gombabetegségekkel és a faggyal szembeni ellenálló képességét, a növények vízháztartásának szabályozását és a nitrogén (N), valamint a foszfor (P) beépülésének folyamatát. Kedvező hatása van a fotoszintézisre és a növényben történő anyagáramlásra.

KÁLIUM-KLORID 60%Magas kálium (K) tartalmú, jól szórható, elsősorban őszi kijuttatásra ajánlott műtrágya.
A legtöbbet használt műtrágyák közé tartozik. Jelentős hatóanyag tartalommal rendelkezik, mellyel optimális adagban pótolható a növény által felhasznált tápanyag mennyisége, elkerülve a túlzott műtrágya kijuttatást.